דילוג לתוכן דילוג לתפריט דילוג לחיפוש תפריט נגישות

משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר   משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר

2019 השנה שהיתה בעולם היין

מאת מור דניאל

שניים עשר ירחים חלפו להם ביעף, נקווה ששתינו בהם מספיק יין טוב, מגוון, חדש, ישן, אקזוטי ובעיקר הרבה. מה דעתכם? האם שנת 2019 תיכנס לספרי ההיסטוריה של עולם היין? האם התעשייה שכל הזמן מדברים עליה במונחים של מסורת, שמרנות או קיפאון הצליחה להפתיעה אותנו בשנה שחלפה וקרו בה אירועים מכוננים ששינו את מפת היין העולמית? אולי כן, אולי לא ואולי עדיף שתשפטו בעצמכם.

בשורות הבאות נסכם בכמה פסקאות את ההישגים והאירועים החשובים שבזכותם תזכר שנת 2019 ואתם תחליטו כמה עניין הוסיפה השנה הזאת למשקה הזה שאנחנו כל כך אוהבים. 

רוברט פרקר - הסוף! 
מבקר היין האמריקאי, רוברט פרקר, שכבר הספיק לשלוח לנו בשנים האחרונות, לא מעט אותות פרישה ככל הנראה גמר אמר. בשנה שחלפה הוא מכר את מגזין היין היוקרתי שלו Wine Advocate, ללא אחרת, מהחברה שעומדת מאחורי מדריך מישלן (Le Guide Michelin). האם פרישתו והמכירה של מפעל חייו הם סמל של סוף עידן בעולם היין? האם לפנינו שקיעת תחום ביקורת היין? כנראה שהתשובה היא לא! האם דור חדש של מבקרי יין מתחיל להתגבש, התשובה היא כן!

הקשר בין יין לבין חלל
בשנה שחלפה נשלח לראשונה ארגז יין לחלל. כן, כן, תריסר בקבוקי יין בורדו משובח התחפשו לאסטרונאוטים ועשו את דרכם אל החלל. מאחורי המאורע המתוקשר עומדת חברת הזנק (סטארט אפ) שביקשה לבחון את ההשפעות של כוח המשיכה ושל הקרינה על היין. הארגז הגיע לתחנת החלל הבינלאומית (NASA) במטרה שיושביה: שלושה אמריקאים, שני רוסים ואיטלקי אחד יבחנו את פוטנציאל היישון של היין אי שם בחלל ושישוו בינו לבין יין שהתיישן על פני כדור הארץ. מה לדעתכם הם יחדשו? איך נטעם היין הזה ששותים אותו משם?
אם בחלל עסקינן, מחקרים מוכיחים שיין אדום עושה רק טוב לאסטרונאוטים בחלל, לא רק להם אלא גם לאוכלוסיית המזדקנים. מחקר חשוב בנושא רסברטרול (פוליפנול נוגד חמצון, המצוי בזגי/בקליפות של ענבים אדומים) הראו שצריכת יין אדום משפרת את צפיפות העצם, חדשות מרעישות, לא?! אולי החיים במאדים יתאפשרו בזכות צריכה מרובה של יין אדום?

טרנדים בעולם היין 
הועדה הטכנית של יוניקוד (התקן הבינלאומי שמייצג טקסט במערכות מחשב) דחתה הצעה לתוספת של אימוג׳י חדש - כוס יין לבן, בטח רובכם מודע לאימוג׳י האהוב של כוס היין האדום. מה כבר ביקשנו? שתהיה אופציה נוספת שתעביר את המסר של צבעו של היין? לאחר הדחייה הועלתה הצעה לבטל את צבע היין לחלוטין ולייצר אימוג׳י של כוס יין ריקה ממשקה, אך במזל גם זו נדחתה. אוהבי יין בעולם שמחו כי עדיף ציפור אחת ביד משתיים על העץ.🍷

הקבלה של טרנדים בעולם היין תמיד הייתה קשה ולוותה בקולות של מתנגדים רבים כשברקע נשמעו גם הקולות של חוקי היין והכללים להגנה על הערכים הגיאוגרפיים. הקשיים נובעים בין השאר מטבעם הזהיר, החשדן או השמרני של אנשי היין שמקשה על החדרת שינויים שמתרחשים לרוב בהדרגה, אט אט. תגובה מהירה ויצירתית לדרישות המשתנות של הצרכנים היא אתגר גדול. עם זאת, בשנה שחלפה הושקו שפע של מוצרים חדשניים, כולל יינות בטעם, יינות בפחית ו- RTD על בסיס יין, שלא לדבר על גרסאות יין דלות באלכוהול, אז אולי בכל זאת דברים משתנים!
כמה מוצרים חדשים המשלבים בין כוחות הטעם של היין לבין משקאות אחרים הושקו בשנה שחלפה: באוסטרליה הושקו שקיות תה בטעם יין, כן, כן, שמעתם נכון! חליטות בטעמי זני ענבים ושאר עשבים. המגוון מורכב משתי גרסאות אורגניות: האחת בטעם שרדונה קמומיל והשנייה בטעם קברנה סוביניון עם צ'אי. 
בארה״ב הושק מותג המתבסס על יינות לבנים מזן המוסקטו בו שולבו טעמי פירות טבעיים של תפוח, אפרסק ותות. מוצרים אחרים ביקשו לנצל את הפופולריות הנוכחית של משקה הג'ין ולשלב בינו לבין יין לבן על מנת לרקוח קוקטיילים מוכנים בטעמי לימון-רוזמרין וריבס. 
גם שוק היין בפחיות דהר קדימה בשנה שחלפה, הוא כמעט והכפיל את עצמו בהשוואה לשנת 2018. אם חשבתם שיין מפחית זה נו, נו נו! המכירות של הטרנד התחילו לעלות במהלך שנת 2016 ורבים סברו אז כי לפנינו עוד טרנד חולף, אז כנראה שטעות בידם. מכירות היין בפחית הכניסו עד לחודש יוני של השנה שחלפה למעלה מ-80 מיליון דולר. 

 


שחרור בציר 2017, היינות, היקבים ואזורי היין שעשו למבקרי היין את שנת 2019

שנת 2019 נחשבת פנומנלית עבור מבקרי יין רבים. נראה כי כמעט כל אזורי היין המרכזים שחררו יינות נהדרים לשוק, כמה מהם מבצירים 2015 ו-2016, שרבים מקבילים אותם לבצירים 1989 ו-1990 בבורדו. קול תרועה רמה נשמע עם שחרור יינות בציר 2017 שהוליד כמה יינות יוצאי דופן ובפרט לבנים שמנבאים להם גדולות. אזורים יין רבים הפתיעו והפגינו יכולות בלתי רגילות ביינות בציר זה. בטבלאות דירוג היינות הטובים לשנת 2019 שפרסמו מבקרי היין מפתיע לגלות כי אזורי היין המסורתיים כמו בורדו, בורגון ופיימונטה כבר לא שולטים בכפיפה בגפם, אלא גם יינות מארגנטינה, מצ'ילה, מניו זילנד, מאוסטרליה, מפורטוגל ומאזורים נוספים הצליחו להיכנס לרשימה. 
ברשימת מאה היינות הגדולים לשנת 2019 שפרסם מבקר היין האמריקאי המוערך, ג׳יימס סאקלינג, מיוצגים אזורי יין רבים בעשרייה הפותחת, עדות למקום שבו נמצאת תעשיית היין העולמית ולכך שיש כל כך הרבה יין מצטיין בעולם כרגע! ״זהו ממש תור הזהב לייצור יינות בעולם״ אמר סאקלינג. ״אנו מתפללים שזה ימשיך למרות המצוקות הקיימות בעולם ובפרט שינויי האקלים - נושא שאנחנו ממשיכים לנסות ולסקר לפרטים. עם זאת, 2019 אכן הייתה שנה נהדרת שטעמנו במהלכה הרבה יינות נהדרים!״ הוא השלים. כמה מהיינות שמשובצים אצלו בראש הרשימה תוכלו להשיג אצלנו (או בצירים אחרים שלהם או יינות אחרים שיוצרו על-ידי אותו היקב):

יקב ארטדי (Artadi) מאזור ריוחה שיינות בציר 2016 שלו זכו לציונים מעולים, יקב קונצ׳ה אי טורו (Concha Y Toro) מצ׳ילה שגם יין הדגל שלו מבציר 2017 - דון מלצ׳ור וגם היין שהוא מייצר בשיתוף פעולה עם משפחת רוטשילד מאותו הבציר - אלמה ויוה זכו להערכה גדולה. יין השאבלי גרנד קרו מחלקת לה קלו של וויליאם פאבר (בציר 2017) כבר שנים מקבל מקום של כבוד ברשימה הזו. יין הסירה מבציר 2015 מאזור קוט רוטי של גיגל (GUIGAL) - יין הלה לנדון, קיבל את הציון 100 ואחרון הוא יין הדגל של יקב פונטודי (Fontodi) מקיאנטי קלאסיקו מבציר 2016. 

ולרשימה אחרת, מגזין היין הנחשב Wine Enthusias בחר ב- יקב בוגל (Bogle Vineyards) מקליפורניה, שחגג בשנה שעבר 50 שנה כיקב האמריקאי של השנה והדגיש את התמורה הבלתי רגילה שיינותיו מעניקים לשותה. היקב שמנוהל על-ידי בני הדור השלישי למשפחה ממשיך לשקוד על ייצור יינות מיוחדים ולאחרונה אף קיבל תעודה הצטיינות בנושא קיימות מאיגוד הכורמים של קליפורניה. לתואר היקב הספרדי של השנה בחר המגזין ביקב שנוסד במאה ה-19 באזור ריוחה אלטה שאת יינותיו אפשר להשיג אצלנו בחניות - קונה, לאחרונה חגגו בו 140 שנה של ייצור יין משובח.  

ברשימת מאה היינות הגדולים של מגזין היין האמריקאי, ויין ספקטיטור, פגשנו כמה שמות שתוכלו למצוא אצלנו על המדפים:
שאטונף דו פאפ של שאטו דה בוקסטל מבציר 2016 שקיבל 97 נקודות וממוקם בעשירייה הפותחת! מאותו האזור ומאותה שנת בציר גם השאטונף של רותם ומוניר נכלל ברשימת המאה וקיבל את אותו הציון.
עוד ברשימה: פוליזיאנו וינו נובילה 2016 (93 נק׳), שינון של ברנרד בודרי מבציר 2017 (93 נק׳), גיגל קוט רוטי ברון אנד בולנד 2015 (96 נק׳), קסטלרה קיאנטי קלאסיקו 2017 (94 נק׳)
ובסוף הרשימה הפתעה קטנה - יקב ישראלי - קסטל גרנד וין מבציר 2016, כבוד גדול!

צרכנים מוכנים לשלם יותר עבור יינות ירוקים
במחקר שבדק האם תיוג יינות כאורגניים מעלה את המכירות הראו צרכנים נכונות לשלם יותר עבור יינות ירוקים, אך הוכח גם שהפרופיל של רוב הצרכנים מתחכם ומבקש להעמיק בנוגע למשמעות העומדת מאחורי המילה אורגני, הוא מצפה לקבל הסברים ולראות תעודות שיוכיחו את תיוג זה ורק לאחר מכן מגיעה נכונות לשלם יותר. ברור לכולנו שגם בשנת 2020 ימשיכו יינות אורגנים, טבעיים, ביו-דינמיים וגם רוחות הקיימות לנשוב עלינו ולהשפיע על הרגלי השתייה שלנו.

גם האמריקאים וגם הצרפתים שואפים להיות שתיינים אחראים יותר
לא רק בסיגריות! בצרפת ובארצות הברית החלה מגמה ברורה לחינוך לשתייה אחראית יותר. בצרפת, הדבר בא לידי ביטוי באמצעות אזהרות מטעם משרד הבריאות ויתר גורמים רשמיים לצריכת אלכוהול באופן מבוקר. בארה"ב דיווח מטעם חברת השיווק נילסן הראה כי 47% מהאנשים הבוגרים בארה"ב מעל גיל 21 שואפים לשתות פחות. אותו הנתון בקרב דור המילניום אפילו גבוה יותר והוא עומד על 66%.

אז מה אתם אומרים? מוכנים לאתגרים, למשימות ולעוד יין טוב שתביא איתה שנת 2020? יש עוד הרבה למה לחכות, כי בתעשיית היין לא משעמם ומה שבטוח שתמיד יש ויהיה מה לשתות!

הצטרף למועדון החברים שלנו

וקבל הטבות ומתנות

להצטרפות  >

אנחנו רואים תמיד את חצי הכוס המלאה.

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו ותקבלו מידע על אירועים, סדנאות ומוצרים חדשים באתר ובסניפים

תנאי השימוש באתר
delivery icon
משלוח חינם מעל 300 ₪
איסוף חינם מהסניפים
איסוף חינם מהסניפים