דילוג לתוכן דילוג לתפריט דילוג לחיפוש תפריט נגישות

משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר   משלוח חינם ברכישה מעל 300 ₪ לרוכשים באתר

הלואר

אזור היין הכי טוב שאתם לא מכירים מספיק בצרפת

דרך היין

עמק הלואר הינו אחד מאזורי היין החשובים בצרפת. האזור נפרש לאורך כ-480 ק"מ לצד נהר הלואר. אזור הלואר מחולק לכ-65 אפלסיונים הנטועים מעל ל-750,000 דונם כרמים, בהם מייצרים יינות קינוח, יינות לבנים יבשים, יינות אדומים יבשים, יינות מבעבעים ועוד.

עמק הלואר הינו אחד מאזורי היין החשובים בצרפת. האזור נפרש לאורך כ-480 ק"מ לצד נהר הלואר. אזור הלואר מחולק לכ-65 אפלסיונים הנטועים מעל ל-750,000 דונם כרמים, בהם מייצרים יינות קינוח, יינות לבנים יבשים, יינות אדומים יבשים, יינות מבעבעים ועוד.

הזנים העיקריים אותם ניתן למצוא באזור הינם: סוביניון בלאן, שנין בלאן, קברנה פראנק, פינו נואר, גמאי, מלבק וכן זנים פחות מוכרים כגון מלון דה בורגון וכן רומורנטין. בין האפלסיונים החשובים בלואר ניתן למצוא את סנסר ופואי פומה בהם מייצרים את הסוביניון בלאן המדהים של הלואר. יינות שנין בלאן נפלאים מגיעים מאפלסיון וורה, סבנייה וכן סומור. יינות הקברנה פראנק המפורסמים של האזור מיוצרים באזור סומור, שינו וכן מגוון אפלסיונים נוספים.  

ההיסטוריה של הלואר הינה ארוכה ועשירה וידוע כי הרומאים הם שהביאו את הגפנים וייצור היין לאזור. לאורך הדורות המשיכה והתפתחה מסורת ייצור היינות באזור והודות לנהר ואפשרויות ההובלה יינות הלואר ובראשם יינות סנסר הגיעו לשווקים ברחבי אירופה. 

יין מיוצר בלואר כאמור מאז ימי הרומאים. לאורך אלפי השנים התרחבו והתכווצו אזורי היין, הגיעו זנים חדשים ואחרים נעלמו. המסורות לייצור היין והכורמות התפתחו לאורך מאות שנים. להולנדים היתה השפעה אדירה על פיתוח הכרמים החל מהמאה ה-11. נהרות הלואר ומיין היווו דרך נהדרת להוביל את היינות למשלוח להולנד והלואר נהנה מהפריחה, בעיקר באזור המערבי במוסקדה. ההולנדים חיפשו יין פשוט לשימוש בייצור הBrandiweijn  ובמוסקדה התמקדו בזן המלון דה בורגון העמיד לקור. במאה ה-12 נהנו גם יינות סנסר מפריחה והם יוצאו לכל רחבי אירופה. לפני היבוא של יינות בורדו לאנגליה, התרכזו האנגלים דווקא ביינות מאזור הלואר עם דגש על יינות Anjou. השליטה האנגלית באזור בורדו והורדת המכסים על יינות בורדו הובילו לשליטה של בורדו ביצוא לאנגליה מהמאה ה-13 ואילך.

לכנסיה הייתה השפעה גם בלואר והנזירים הם אלו שהביאו את הקברנה פראנק לדוגמא. לאורך מאות שנים הנזירים ייצרו יינות ובחנו את החלקות השונות ברחבי הלואר. כמו אזורים אחרים בצרפת, גם הלואר סבל מהפילוקסרה סביב שנת 1880. משבר זה אפשר בחינה מחדש של הזנים, האזורים והנטיעה. בעשורים האחרונים אנו רואים מעבר של חקלאים מגידולים נוספים לכרמים בלבד והשטח הממוצע לכל חקלאי עלה מ-100 דונם לכ-250.

קשה לאפיין את הלואר כמקשה אחת מאחר ומדובר בשטח יחסית רחב עם מגוון השפעות אקלים אולם חשוב להתייחס לעובדה כי מדובר על אזור צפוני יחסית אשר עשוי לסבול ממקרים של קרה באביב לעתים קרובות (כמו בציר 1991 בוא נהרסו כמעט 90% מהכרמים באזורים מסוימים).  במקרים רבים מוסיפים ביקב סוכר עד לרמה של 2.5% אלכוהול ביין. זאת למעט בצירים חמים במיוחד כגון 2003 לדוגמא.

 

Muscadet

אזור מוסקדה התפתח לפני מאות ואלפי שנים יחד עם התפתחות יינות הלואר בכלל.  זהו האזור המערבי ביותר בלואר, המלווה את הנהר לפני האוקיינוס.  ה-AOC הוקם בשנת 1936 עם התייחסות ליינות Sèvre-et-Maine וכן Coteaux de la Loire והכרה ביינות הפשוטים יותר מקץ שנה. AOC נוסף הוכר בשנת 1994 - Cotes de Grand Lieu. כל האזורים הללו מתייחסים ליינות יבשים מזן המלון דה בורגון. זן זה הגיע לאזור מוסקדה רק בשנת 1635.  השימוש בו הפך לנרחב לאחר חורף 1709 שהרג לחלוטין את הגפנים הקיימים והוא ניטע במקומם. הטרואר בעיקר חולי ויש קרקעות עם חמר, בזלת ועוד. ישנם יקבים רבים הפועלים בשיטות ביודינמיות. היקבים האיכותיים באזור מייצרים יינות נהדרים, אלגנטיים ומרשימים – שונים במידה רבה מהתפיסה הכללית לגבי יינות האזור.

Muscadet de Sèvre-et-Maine – מתייחס למעל 80% מהיין המיוצר באזור מוסקדה כך שקשה להגדיל את המאפיינים של יינות האזור. האזור רלוונטי למעל 23 כפרים והמאפיין העיקרי שכן נתן לייחס ליינות זה יישון Sur lie.

שני האזורים האחרים: Côtes de Grand Lieu המערבי יחסית ל Sèvre-et-Maine וכן Coteaux de la Loire  אשר יינותיו מוגדרים כ"רזים" יותר.  אחראיים לכ-20% מיינות האזור.  לכל האזורים הללו הזכות לשימוש בהגדרה Muscadet הכלל אזורית על התווית.


Saumur 

אזור סומור נטוע במרכז הלואר. חלקו הארי נטוע שנין בלאן עם דגש על יינות מבעבעים תחת האפלסיון Saumur Mousseux וכן יינות לבנים יבשים תחת האפלסיון Saumur Blanc. השרדונה הנטוע באזור משמש בדרך כלל לבלנד ביינות המבעבעים.  בחלק הצפוני של האזור ניתן למצוא את כרמי Saumur Champigny  הנטועים קברנה פראנק. בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחות אדירה בייצור היינות האדומים והיינות כיום זוכים לתשומת לב בינלאומית וביקוש הולך וגובר ברחבי העולם. רוב יינות הקברנה פראנק מתיישנים במכלים ורק חלק בחביות עץ אלון.

 

Chinon

יחד עם סומור שמפיני ובורגויל, בשינו מייצרים את היינות האדומים הטובים בלואר. באפלסיון שינו מייצרים בעיקר יינות אדומים אך גם מעט יינות לבנים משנין בלאן.  העיירה שינו ממוקמת לגדות נהר ה Vienne כעשרה קילומטרים לפני החיבור עם הלואר. כשהוקמה העיירה הנהרות ששמשו להעברת סחורות והקרבה לפאריס תמכה בייצור היינות. כרמי שינו נטועים ברובם המכריע קברנה פראנק המכונה גם Breton באזור. ניתן לשלב בבלנד כעשרה אחוזים קברנה סוביניון. כרמי שינו נטועים כעשרים ושלושה אלף דונם.

 

Vouvray

יש הטוענים כי יינות ווריי הינם היינות הגדולים ביותר בלואר.  יינות האפלסיון מתיישנים שנים ארוכות ובבצירים גדולים אף עשורים. כרמי האפלסיון נטועים משיפולים ופלאטו מעל לעיירה. מקור הגפנים וייצור היין באזור הינו מהנזיר St Martin de Tour אשר הקים מנזר במאה החמישית. האפלסיון הוגדר בשנת 1936. הכרמים נטועים על בסיס של גיר המכוסה בחימר עם נגיעות של חול בין היתר. היינות מיוצרים מזן השנין בלאן בלבד. ניתן למצוא יינות יבשים ועד ליינות קינוח מדהימים.

הגדרות היובש בווריי:

Sec: עד 3-5 גר' סוכר שיורי

Sec tender: לרוב לא יהיה מצויין על התווית. לא מתוק כמו חצי יבש אבל גם לא יבש. סביב 4-15 גר' סוכר שיורי

Demi Sec: חצי יבש, או חצי מתוק אולי הגדרה מתאימה יותר מבחינת הטעמים ביינות. 10-20 גר' סוכר שיורי.

Moelleux: יינות מתוקים המוגדרים על פי האיחוד האירופי כיינות עם מעל 50 גר' סוכר שיורי. בפועל מעל 45 גר' בטווח שנע עד למעל 150 גר' סוכר שיורי.

 

Sancerre      

זהו האפלסיון המפורסם ביותר בלואר.  אפלסיון סנסר ליינות סוביניון הלאן הוקם בשנת 1936 ואילו  ליינות אדומים ורוזה רק הוגדר בשנת 1959. כולל סנסר, ישנם 14 כפרים המורשים לייצר מכרמיהם יינות סנסר והם שוכנים בעיקר מצד מערב. מתוך 14 הכפרים 5 מוגדרים ליינות לבנים (100% סוביניון בלאן) כולל סנסר עצמה ואילו 9 הנוספים גם ליינות אדומים ורוזה הכוללים פינו נואר בשני כפרים. הטרואר הינו של אדמות גיר המייצגות כ-40% מהקרקע באזור וכן הקרקע הזהה לשאבלי Kimmeridgian אשר לה מלבד גיר מיוחד גם חמר, יינות המיוצרים מאזורים אלו הינם יינות לטווח ארוך יותר. קרקע זו מייצגת 40% נוספים מהאזור. ה-20% הנוספים הינם אדמות silex  - אדמות חלמיש וצור סביב סנסר עצמה בעיקר.

 

Pouilly

אפלסיון פואי פומה שוכן מעבר לנהר מסנסר. סוביניון בלאן נטוע בשטח של מעל 95% מהאפלסיון, מעל 10,000 דונם. מעבר לפואי פומה יש גם פואי סור לואר - Pouilly-sur-Loire הנטוע רק כ-380 דונם Chasselas. המאפיינים של יינות האזור הינם מינראליות בין היתר וניתן למצוא יינות מעושנים וכן יינות עם נגיעות פשל פרי הדר כגון אשכולית ודשא. ישנם 7 כפרים המייצרים את יינות האלפלסיון. הכרמים נטועים על קרקע עם מעט יותר חמר מאשר בסנסר למרות שיש הרבה חול וחצץ ויש גם יחסית הרבה מאבן הסיד מיוחד של Kimmeridgien וכן Oxfordien

 

הצטרף למועדון החברים שלנו

וקבל הטבות ומתנות

להצטרפות  >

אנחנו רואים תמיד את חצי הכוס המלאה.

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו ותקבלו מידע על אירועים, סדנאות ומוצרים חדשים באתר ובסניפים

תנאי השימוש באתר
delivery icon
משלוח חינם מעל 300 ₪
איסוף חינם מהסניפים
איסוף חינם מהסניפים